Viden om vindenergi fra Grenaa Havn bruges ude i verden
Den erfaring og know-how, som Grenaa Havn op igennem 2010’erne har fået ud af hele arbejdet med Anholt Havmøllepark, satte først og fremmest havnen på vind-landkortet i branchen. Men siden har erfaring og viden været i høj kurs, og Grenaa Havn har allerede delt ud af deres viden over for havne i Kina og Taiwan, og de næste på listen er Japan og USA.
Projektet Anholt Havmøllepark, der ligger mellem Djursland og Anholt og i dag er Danmarks næststørste havmøllepark, blev igangsat i 2008, og DONG Energy (det nuværende Ørsted) satte gang i byggeriet i 2010. Grenaa Havn fik rollen som såkaldt pre-assembly-havn i forbindelse med installationen, og over de to år, som det tog, specialiserede havnen sig så meget i vindområdet, at havnens ansatte i dag inviteres til at dele ud af deres viden, når lignende store havmølleprojekter igangsættes ude i verden.
Viden og erfaring fra Grenaa i høj kurs
”Grenaa Havn kom med Anholt Havmøllepark lidt populært sagt på vindlandkortet. Det betød, at der kom fokus på os i vindbranchen, og at vi pludselig – og vel nok fordi vi klarede opgaven godt – blev brandet som en havn, der er med langt fremme, når det gælder om at servicere et kæmpeprojekt, som havmølleparken ud for Anholt er,” siger Henrik Carstensen, der er direktør på Grenaa Havn, og fortsætter:
”Og siden har vi bare kunnet se, at den viden og erfaring, vi sidder med, er meget brugbar og populær flere steder i verden. Vi har flere gange haft nogle af vores vindspecialister ude for at vidensdele i store havne i både Taichung i Taiwan og i Sheyang i Kina. Det er altså millionbyer med store havne, men de vil også gerne være med i vindeventyret, og så er det da både dejligt og konstruktivt og smigrende, at vi kan komme fra Grenaa Havn og øse ud af vores viden. Og den deler vi hjertens gerne ud af – for mere vindenergi er både godt for miljøet og klimaet og for branchen.”
Det var en kinesisk vindvirksomhed, der havde hørt godt om havmølleprojektet ved Anholt og derigennem fik kontakt til Grenaa Havn og bad om at få lov til at blive meget klogere på erfaringerne. I eksemplet fra Taiwan var det Bureau of Energy of Taiwan Ministry of Economic Affairs, der i forbindelse med nye projekter derude ville nyde godt af gode råd og vidensdeling fra Grenaa Havn.
Mulige samarbejder i USA og Japan
”På den måde ender det med, at jeg får en konkret henvendelse med et ønske om, at jeg kan sende den eller de relevante ansatte her fra Grenaa Havn på en slags vidensdelingsbesøg, der kan vare fra nogle dage til nogle uger, og i løbet af den tid, øser vi så ud af vores relevante erfaringer,” siger Henrik Carstensen og understreger i øvrigt, at det ikke er en forretning, der tjenes penge på for Grenaa Havn:
”Det løber bare nogenlunde rundt i forhold til udgifterne, for vi skal ikke drive rådgivningsvirksomhed. For os handler det i langt højere grad om at holde os skarpe på området og vise os i branchen som en seriøs spiller, man kan lære noget af.”
Senest har der været en japansk delegation på besøg i Grenaa, fordi japanerne arbejder med nogle store vindprojekter, og hvis eller når de skal i gang med næste etape, har Grenaa Havn allerede lovet at stille med en vindspecialist eller to i Japan. Derudover er der ifølge havnedirektøren ved at blive sat godt skub i havmølleindustrien på den amerikanske østkyst, og her har man også allerede talt om lignende samarbejder.