Næstved Havn: Næstved Havn og Ardagh har forlænget samarbejdet med 10 år
Ardagh har indgået fornyet kontrakt med Næstved Havn om leje af arealer og bygninger på havnen til modtagelse og opbevaring af råstoffer til glasproduktionen på glasværket i Holmegaard. Aftalen er indgået i forlængelse af Byrådets beslutning om, at havnen skal forlade midtbyen senest i 2034 og Ardagh er indforstået med, at aktiviteterne evt. skal flyttes til nye lokaliteter.
Finansdirektør Kim Holmberg fra Ardagh udtaler: ”At have adgang til havnens faciliteter er af afgørende betydning for glasværkets forbliven i Holmegaard. Længere landtransport vil være voldsomt fordyrende for produktionen, hvor de fleste råstoffer bliver sejlet ind til Næstved.”
Bestyrelsesformand for Næstved Havn Torben Johansen udtaler: ”Det er dejligt for havnen, at vi nu kan servicere kommunens største private arbejdsplads i endnu 10 år. Ardagh er en meget vigtig kunde for Næstved Havn og samarbejdet viser, hvor vigtigt det er, at havnen bidrager til, at virksomhederne kan få råstoffer ind til produktionen i Næstved.”
Aftalen omfatter:
• Leje af areal til oplag af genbrugsglas, der typisk kommer med skib fra Norge eller Sverige.
• Leje af silo til opbevaring af soda, dolomitkalk og feldspat, der kommer ind med skib og er vigtige ingredienser i glasproduktionen.
• Leje af hal til opbevaring af sand, der kommer med skib pt. fra Belgien. Det er noget særligt fint sand, der indgår i glasproduktionen.
Ardagh Glass Holmegaard er Danmarks eneste industrielle glasproduktion og Skandinaviens største glasværk. Ardagh importerer ca. 70.000 tons råstoffer via havnen om året. Ardagh aftager ca. 80% af det genbrugsglas som Reiling recycler ved havnen. Reiling indsamler 95% af alt genbrugsglas i Danmark. De to virksomheder udgør glasklyngen i Næstved.
Næstved Havn er Sjællands 6. største havn og omsætter næsten 600.000 tons gods i 2023. Det er næsten dobbelt så meget som i 2013. De største godstyper på havnen er råstoffer til bygge- og anlægsindustrien på Sjælland, råstoffer til glasproduktion, genbrugsglas til eksport, energiprodukter i form af affald til Affaldplus til fjernvarme i Næstved og træpiller til Verdo, der sælges på hele Sjælland. Endvidere eksporterer HedeDanmark også store mængder træ fra Sjælland via havnen til udlandet.