Informativ og fornøjelig Årsdag I Danske Rederier
Danske Rederiers Årsdag 2022 på Docken i Københavns Havn havde besøg af Hendes Majestæt dronning Margrethe, der modtog Rederiernes Søfartspris.
Solen skinnede på den lille sandfyldte terrasse med loungemøbler udenfor Årsdagssalen, og containerlastbiler og entreprenørmaskiner kørte forbi ude på den byggeramte asfaltvej, mens informative oplæg blev fulgt af veloplagte debatter og flere inspirerende oplæg på Danske Rederiers velbesøgte Årsdag 2022, der blev holdt i det rustikke Docken på Færgehavnsvej i Nordhavnen.
Det var et koncentreret program fra kl. 11.00 til ca. 14.45. på den tid nåede man både at give dronningen Søfartsprisen, oplæg om verdens og EU’s tilstand i disse krigs-, forsyningskrise- og Coronapandemi-tider, et kig ind i rederiernes krystalkugle, Rederiernes og Green Power Denmarks nye, fællesanalyse om kursen mod grøn skibsfart, et sprudlende oplæg om erhvervslivet og kulturs betydning for os som folk og en nærværende samtale mellem dronning Margrethe og forfatteren, historiker Tom Buk-Swienty om dronnings oplevelser til søs.
Det var hæsblæsende, uden at blive hektisk, det var kompakt uden at blive trangt og det var fremfor alt berigende, belærende og opløftende.
Nærværende regent
Dronning Margrethe har sagt, at hun i grunden ikke kender Danmark så godt fra land. Men hun kender det indgående fra søsiden. Og dét er hendes Danmark. Med en far, der i folkemunde fik det kærlige navn ”sømandskongen” og som var levende interesseret i søfart – fra marinen til færgerne, der i kong Frederik den Niendes tid sejlede på kryds og tværs i det meste af Danmark – er dronning Margrethe var barnsben præget af søfart, skibe og havne.
Hun var for eksempel i samtalen med Buk-Swienty vældig obs på, at uddybningen i Limfjorden ikke er, hvad den har været for kongeskibet ”Dannebrog”.
Dronningen var nærværende, velformuleret og forbilledligt præcis i beskrivelserne af oplevelser til søs i hele kongeriget – Danmark, Grønland og Færøerne.
Danske Rederiers adm. direktør, Anne Steffensen, og adm. dir i Green Power Denmark, Kristian Jensen præsenterede deres fælles analyse af, hvordan vi kommer frem til en grøn skibsfart.
På Årsdagen offentliggjorde man en ny analyse, der viser, at vi dén grad skal skrue op for tempoet i produktionen af den grønne strøm. Ellers kommer vi til at mangle. Og så når vi ikke klimamålene.
Som en hæsblæsende duet varmede Mark Leonard, medgrundlægger af European Council on Foreign Relations, og Lykke Friis, direktør for Tænketanken Europa salen op med en dynamisk gennemgang på engelsk af ”The Age of Unpeace” – både tankevækkende og stærkt underholdende.