Hørringssvar
Danske Havnes høringssvar til Forslag til Kommuneplan 2025-2037, Fredericia Kommune
Danske Havne har med interesse læst det forslag til Kommuneplan 2025- 2037, som Fredericia Kommune har i høring i øjeblikket.
Som erhvervshavnenes brancheorganisation ser vi primært efter, om de nødvendige muligheder er til stede for havnens nuværende og videre udvikling, og om havnene i kommuneplanerne har gode rammer for at løfte deres bidrag til Danmarks erhvervsliv, og som logistikknudepunkt og centrum for værdikæder og virksomheder, der understøtter og muliggør den vigtige grønne omstilling i Danmark.
Generelle Bemærkninger
I de her år er det vigtigere end nogensinde, at de danske havne-erhvervsarealer og arealernes funktion fremtidssikres. Det har de nationale politikere også anerkendt og vil sikre ved, at erhvervshavnene nu mere tydeligt omfattes af nationale interesser. Forventeligt fra sommeren 2025.
Desuden skal regionale og lokale erhvervsinteresser ligeledes fortsat tilgodeses.
Erhvervshavnen i Fredericia er åbenlyst en havn af både national, regional og lokal interesse.
Den kommunale planlægning skal i dag derfor sikre, at en havn som Fredericia Erhvervshavn:
- Omfattes af særlige hensyn ift. de specialiserede faciliteter på og ved havnen ang. energiforsyning, containertrafik og grøn omstilling, og den forventede udvikling her.
- Opnår effektiv beskyttelse af de vigtige virksomheder på havnen, og disses udviklingsplaner/kommende aktiviteter.
- Medvirker til at opretholde et regionalt net af erhvervshavne, der kan forsyne lokalområdet med råstoffer. Dette kan ofte være en støjende aktivitet.
- Understøttes i adgangen til havnen, som har en særlig status som dybvandshavn og som vigtigt logistisk knudepunkt.
At Fredericia Erhvervshavn er af national interesse fremgår af Havneatlas 2024 udarbejdet af Trafikstyrelsen. Her fremgår det i flere oversigter, hvor havnen bidrager til national forsyningssikkerhed, hvorfor dokumentet bør indgå i kommuneplan-overvejelserne.
Danske Havne har via pressen bemærket, at der har været beboerklager over støj, som kan stamme fra skibe i eller i nærheden af havnen. Det er her afgørende, at kommuneplanlægningen arbejder for at tydeliggøre og håndhæve den 500 meter beskyttelseszone rundt om havnen, som skal sikre både havnens nuværende og fremtidige erhvervsudvikling og drift. Danske Havne kan her blive bekymret for formuleringer i forslaget til Kommuneplan, som beskriver ønsket om øget byggeaktivitet i beskyttelseszonen. Det må derfor understreges, at alle ovenstående krav og hensyn skal være sikrede og fremtidssikrede før noget sådant kan foregå.
Med venlig hilsen,
Camilla Rosenhagen