Havnedirektører i Børsen: Staten skal støtte havneudvidelser, hvis klimamål skal nås
Dette er en citathistorie. Den oprindelige historie kan læses her.
Esbjerg-aftalen, der blev indgået tidligere på året af Danmark, Tyskland, Holland og Belgien, indebærer en forøgelse af havvindkapaciteten i Nordsøen, så der i alt vil være vindmøller svarende til 65 Gigawatt i 2030.
Det er topambitiøst og godt for klimaet – for ikke at tale om de danske havne, der får til opgave at facilitere udskibningen af de mange tusinde havvindmøller.
Men, fremhæver både Odense Havn og Esbjerg Havns direktører, Dennis Jul Pedersen og Carsten: Udviklingen af havneinfrastrukturen må og skal følge med i samme tempo som landenes havvindsambitioner, for ellers bliver sidstnævnte meget vanskelig at indfri.
Konkret påpeger Jul Pedersen, at han forventer, havnene omkring Nordsøen får brug for 5-6 mio. kvm areal, og lige nu er der blot omtrent 3 mio. kvm. De nødvendige udvidelser vil være så dyre, at havnene ikke kan finansiere det alene, og havnedirektørerne mener derfor, det er rimeligt, at staten bidrager med støttekroner, al den stund Danmark er medunderskriver på Esbjerg-aftalen.
Hvis ikke havnene bliver udvidet, vil havvind-projektet blive væsentligt forsinket, varsler havnedirektørerne – og vindunstriens brancheorganisation, Green Power Denmark, stemmer i.