Grønt tema: Flere grønne løsninger på vej til Københavns Havn
Københavns Kommune, Copenhagen Malmö Port og By & Havn har indgået samarbejde om at få flere grønne løsninger i Københavns Havn og begrænse udledning fra krydstogtskibe. Første skridt er projektering af et landstrømanlæg i Nordhavn.
Et nyt samarbejde skal sikre bedre luftkvalitet for beboere og naboer til Københavns Havn og begrænse udledning fra krydstogtsskibe i de kvarterer, der ligger tæt på havnen. Det sker i første omgang ved projektering af et landstrømanlæg til krydstogtsskibe ved Oceankaj i Nordhavn. Det er første skridt frem mod, at de store krydstogtskibe ikke længere behøver at brænde diesel af, når de er i havn.
Derudover skal samarbejdet undersøge, hvordan udledningen fra kanalrundfartsbåde kan reduceres og finde en model for at etablere et landstrømanlæg ved Langelinie.
Målet er, at have et landstrømanlæg klar i Nordhavn i 2021. Parterne har hver givet 1,5 millioner kroner til at projektere et anlæg i Nordhavn. Københavns Kommune har desuden afsat en million kroner til at finde en model for landstrøm på Langelinie samt en million kroner til et nordisk samarbejde om at få landstrøm i havne i Østersøregionen.
“Københavnerne, også dem, der bor tæt på havnen, har krav på at kunne trække vejret frit uden at frygte for deres helbred. Derfor tager vi nu sammen de afgørende skridt for at etablere landstrøm i Nordhavn og for at finde en model, så vi også får landstrøm på Langelinie. Målet er, at vi får reduceret den udledning fra krydstogtsskibene drastisk,” siger overborgmester Frank Jensen.
Han peger også på kommunens beslutninger om at omstille havnebusserne til el allerede fra næste år og omlægge alle Københavns busser til el i løbet af de kommende år som afgørende skridt for at sikre ren luft til københavnerne.
En del af kommunens bevilling til landstrøm er øremærket et samarbejde med de øvrige store havnebyer i Norden. Hvis flere havne i regionen tilbyder landstrøm, vil det tiltrække de skibe, der kan bruge landstrøm. Det kan på sigt gøre Østersøregionen til den mest bæredygtige krydstogtdestination i verden. Med samme vision for øje afholdes der i dag, den 7. maj, en krydstogtskonference med internationale eksperter og beslutningstagere på Langelinie Pavillonen i København.
I By & Havn er der store forventninger til det kommende samarbejde om grønne løsninger i havnedriften. Administrerende direktør, Anne Skovbro, siger:
”Der er stor interesse for at bruge Københavns Havn, både fra krydstogtskibe og erhvervsfartøjer i inderhavnen. Vi er derfor gået i gang med at lave et 360 graders eftersyn af havnens grønne løsninger og vil i denne forbindelse blandt andet se på muligheden for også at etablere et landstrømsanlæg på Langelinie. Desuden ser vi nærmere på, hvordan vi kan reducere udledning fra kanalrundfartsbådene i havnen.”
Hos Copenhagen Malmö Port ser man også muligheder i at få etableret landstrøm.
”Havnene har stort fokus på bæredygtig krydstogtturisme, og vi ser samarbejdet som en god mulighed for at styrke indsatsen. Landstrøm er en af flere muligheder for at sikre en bæredygtig havn nu og fremadrettet. I tæt dialog med branchen søger CMP løbende at finde de bedst mulige løsninger på samvirket mellem borgere og krydstogtskibe, så en reel forbedring kan opleves,” siger administrerende direktør Barbara Scheel Agersnap.
Fakta
Københavns Kommune har afsat i alt 3,5 mio. kr. til projektering af landstrømanlæg ved Oceankaj i Nordhavn, til nordisk samarbejde for etablering af landstrøm til krydstogtskibe samt til at finde en model for etablering af landstrømanlæg ved Langelinie. Heraf er 1,5 mio. kr. øremærket til projektering af landstrøm i Nordhavn.
By & Havn har afsat i alt 1,5 mio. kr. til Partnerskab om grønne løsninger i havnedriften.
CMP har afsat 1,5 mio. kr. til Miljøforbedring for krydstogtskibe samt 1,5 mio. kr. til Innovationsprojekt om at reducere emissioner fra krydstogtskibe.
Samarbejdet skal i første omgang se nærmere på disse områder
Projektering m.v. af et landstrømanlæg til krydstogtskibe i Nordhavn (CMP)
Forslag til, hvordan der kan etableres landstrømanlæg på Langelinie (By & Havn)
Internationalt samarbejde om landstrøm til krydstogtskibe (Københavns Kommune)
Reduktion i emissioner fra kanalrundfartsbådene, herunder besejllingsaftaler (By & Havn)