Søkabler; myndigheder
Havbunden i fjorde og havne er en del af søterritoriet og undergivet statens højhedsret.
En havn har således ”brugsret” til vandet, men enhver tilladelse til at foretage ændringer på søterritoriet skal som udgangspunkt godkendes af Kystdirektoratet. Kystdirektoratet administrationsgrundlag for rørledninger er beskrevet i pkt. 5.3.1, på s. 80f her.
Energistyrelsen er dog rette myndighed ved udlægning af el-kabler og olie- og gasledninger i havbunden, og Naturstyrelsen ved råstofvinding på havbunden.
Sø-kabler skal registreres i ledningsejerregistret (LER) og oplyses i ”Efterretninger til søfarende”. Herudover kan der i visse tilfælde ligeledes skulle udarbejdes en VVM-redegørelse efter myndighedernes anvisning.
En havn er altså ikke som sådan myndighed i forhold til rør i havnebassinet, men da udlægning af rør formentlig vil betyde, at spunsen eller kajvæggen skal gennembrydes, så skal havnen godkende dette.
”Gæsteprincippet” er betegnelsen for en udfyldende regel, der finder anvendelse i tilfælde, hvor der uden vederlag er givet tilladelse til at anbringe en ledning på en ejendom. Reglen betyder, at ledningsejeren som ”gæst” skal bekoste ledningsarbejder, der er nødvendiggjort af arealejerens ændrede benyttelse af det areal, hvor ledningen er anbragt. Så vidt vides, findes der ikke retspraksis, der har taget stilling til, om gæsteprincippet også finder anvendelse for ledninger på søterritoriet. Det antages dog, at dette er tilfældet.
Ved forslag til lov om anlæg af Lynetteholm er det lagt til grund, at gæsteprincippet også finder anvendelse på søterritoriet. Et udkast til lovforslaget har været i ministeriel høring i Justitsministeriet samt til lovteknisk gennemgang, men Transportministeriet har ikke eksplicit anmodet om Justitsministeriets vurdering af spørgsmålet, hvorfor det i sidste ende vil være op til domstole at vurdere dette.
Gæsteprincippet må således antages at finde anvendelse på søterritoriet og betyde, at ændringer på havnen, der medfører, at søkabler senere må flyttes eller fjernes indebærer, at ledningsejeren skal afholde omkostningerne hertil.
Lovgrundlaget er ikke undersøgt nærmere, men det bør nok overvejes, om det er hensigtsmæssigt/forsvarligt at udlægge kabler eller rør i et erhvervshavnebassin, hvor der løbende oprenses og sættes jack-ups.
Ovenstående er en generel udtalelse, og hvis der skal træffes konkrete beslutninger, vil det skulle undersøges nærmere.