Konkret spørgsmål: En virksomhed har en stor bygning i udkanten af havnen på lejet areal. Der er havneareal på de tre sider, men ellers hænger grunden naturligt sammen med byen på den sidste side. Virksomheden vil udvikle bygningen til boliger, og vil gerne købe grunden. Havnen er ikke interesseret i at sælge, men er indstillet på at give en lejekonkrakt på 50 eller 100 år, så der skabes sikkerhed for den nye investering (fortsættes)
… (fortsat) Det synes investorerne ikke er sikkert nok og presser på for at købe grunden. Som jeg forstod det presser kommunen nu også på for dette: Findes der andre steder i de danske erhvervshavne, hvor havne er blevet presset til at frasælge grunde, selvom der fra havnens side udstedes meget lange lejeaftaler, fx 50 eller 100 år?
Her kan i vidt omfang henvises til besvarelsen ovenfor. Det er umiddelbart ikke min erfaring, at der er andre eksempler, hvor en havn har været villig til at udleje til investorens konkrete projekt, men hvor både investor og kommune har presset på for en direkte afhændelse af arealet hvorpå bygningen skal opføres. Det er da også ganske usædvanligt, at kommunen ønsker en afhændelse, da en lejekontrakt sikrer havnen en løbende indtægt, hvor et salg omvendt er et engangsvederlag som der ikke kan budgetteres med fremadrettet. Samtidig vil man også gennem en lejekontrakt i højere grad kunne sikre, at investoren varetager de interesser som havnen måtte have i relation til arealets anvendelse (udformning mm.).