Thorsminde Havn og Holstebro Kommune går foran med arbejdskraft til havmølleparken Thor
Thorsminde Havn går målrettet efter at etablere en alliance omkring rekruttering og videreuddannelse af medarbejdere i arbejdskraftoplandet til havvindmølleparken Thor. Holstebro Kommune betaler for omskoling og opkvalificering af egnede ledige kandidater.
Thorsmindes kamp for at blive servicehavn til “Thor” går ind i en ny fase. Der bliver nemlig brug for at opruste på uddannelsesfronten med dygtige faglærte og søstærke håndværkere, som vil gå i vindretningen. Det forudser både havnen, kommunen og de lokale uddannelser.
“Vi har allerede et forspring, når det kommer til afstande, sejltid og servicering fra luften. Men gode faciliteter og udviklingsmuligheder på havnen er ikke nok. Netop på det her område er specialiseret mandskab og sikkerhed alfa omega. Og det kræver, at vi lægger os i selen for at imødekomme vindindustriens behov for kompetencer og mobil arbejdskraft,” siger borgmester i Holstebro Kommune, H.C. Østerby, og tilføjer:
“Vi ser det som en naturlig opgave for en erhvervsvenlig kommune at arbejde for alliancen og at give en saltvandsindsprøjtning til denne type kompetencer gennem vores arbejdsmarkedsindsats. Og vi er klar til at sætte i gang i god tid, inden byggeriet af vindmølleparken begynder.”
Holstebro Kommune har det seneste år undersøgt og afdækket en række udviklingsmulighederne for Thorsminde som servicehavn og planlægger bl.a. en landingsplads til helikoptere på havnen.
Finansiering af omskoling
Alliancen skal bl.a. screene og opkvalificere kandidater med faglært baggrund til at arbejde sikkert på havet og i højden.
Uddannelsescenter Holstebro (UCH) bliver krumtappen i uddannelse og rekruttering til vindmølleparken. UCH har allerede et partnerskab omkring GWO-uddannelser (Global Wind Organisation), der træner og uddanner specialister til den globale vindindustri. Her bliver medarbejdere og kursister omskolet og certificeret i blandt andet sikkerhed, teknik og reparationer på vindmøller både på land og vand.
Kompetencer fra akademiuddannelser og universitetsuddannelser i det midt- og vestjyske skal også med i alliancen for at styrke supportvirksomhederne til havvindmøllernes etablering og drift.
Arbejdsmarkedsafdelingen vil betale for omskoling og opkvalificering af egnede ledige kandidater i Holstebro Kommune.
Det er derfor på alle måder et realistisk mål at skabe en alliance mellem det selskab, der skal etablere “Thor”, områdets uddannelsesinstitutioner og den kommunale virksomhedsservice.
Vil give mere liv i lokalområdet
Et andet aspekt i tiltrækning af arbejdskraft til “Thor” er attraktive bosætningsmuligheder og medarbejdernes indstilling til at køre efter jobbet.
Her vurderer Holstebro Kommune, at pendlermønstrene i Vestjylland viser en stor grad af mobilitet. Det vil fx sige, at de 40 km mellem Thorsminde og den nærmeste større by – Holstebro – ikke behøver at være en hæmsko. Og hvis man vil bo og leve helt tæt på sin arbejdsplads er Ulfborg, Vemb og områdets landsbyklyngenetværk en stor lokal styrke.
• Havvindmølleparken Thor bliver Danmarks største og kan levere strøm til 800.000 husstande
• En servicehavn for vindmølleparken kaldes også for en O&M havn (Operation and Maintenance)