Hørringssvar
Danske Havnes høringssvar vedr. udkast til vejledning om klima og bæredygtighed i planlægningen
Danske Havne kvitterer for muligheden for at afgive høringssvar til udkast til vejledning om klima og bæredygtighed i planlægningen.
Generelle bemærkninger:
Danske Havne foreslår et ekstra afsnit i vejledningen, nederst i kapitlet om Naturforhold og grønne arealer i lokalplaner. Afsnittet skal omhandle prioriteret brug af genanvendelige råstoffer og materialer ved terrænregulering og klimatilpasnings-projekter i kommunerne.
- Kommunal brug af opgravende havnesedimenter i klimatilpasningsprojekter og anlæg har potentiale til positivt at påvirke de nationale interesseområder: Vækst- og erhvervsudvikling, Natur- og miljøbeskyttelse, Klimabeskyttelse; Hensyn til nationale og regionale anlæg.
- For at få udviklingen skubbet i gang opfordrer Danske Havne til, at der i vejledningen tilføjes et afsnit vedr., at kystkommuner aktivt skal tage stilling til mulig brug af genanvendte råstoffer, herunder overskydende lokale og regionale havnesedimenter i anlæg og kysthævningsprojekter af forskellig art.
- For at det skal være realistisk at tilvejebringe disse materialer på det rigtige tidspunkt, hvor de skal bruges, bør overvejelserne hos kommunen indføjes allerede i planlægningen. Metoder, viden og teknologi er i de seneste år forbedret så meget, at tiden er til at tage dette element med i vejledningen.
- Et sådant afsnit vil understøtte implementeringen af den kommende råstofstrategi og øge fokus på brug af sekundære råstoffer.
Konkrete bemærkninger:
Danske Havne oplever, at der stadig mangler fokus på opgaven med øget kommunal brug af sekundære/genanvendelige råstoffer, og at det derfor vil gøre en positiv forskel at få det nye kriterie med i vejledningen.
Overvejelsen og et muligt krav fx kan indsættes her: Planlovens § 15, stk. 2, nr. 12 og 14:
Stk. 2. I en lokalplan kan der optages bestemmelser om:[…]
12) udformning, anvendelse og vedligeholdelse af ubebyggede arealer, herunder terrænregulering, hegnsforhold, naturforhold, bevaring af beplantning og beplantningsforhold i øvrigt.
Dette kan evt. også ske, når der samtidig planlægges vedr. klimatilpasning i lokalplanerne, hvor kommunen bl.a. kan betinge ibrugtagning af det, som skal sikres mod oversvømmelse af, at der etableres afværgeforanstaltninger (planlovens §15, stk. 2, nr. 22).
Fra vejledningsudkastet: ”Kommunen har et direkte og overordnet ansvar, når afværgeforanstaltninger udenfor lokalområdet er en betingelse for sikker langsigtet ibrugtagning. Planloven giver nu kommunerne mulighed for i lokalplaner at stille krav om etablering af afværgeforanstaltninger også uden for lokalplanområdet som en betingelse for ibrugtagning af det byggeri mv., som skal sikres mod oversvømmelse eller erosion.
Etablering af afværgeforanstaltningerne skal ske i overensstemmelse med sektorlovgivningens regler, for eksempel kystbeskyttelsesloven, oversvømmelsesloven og vandløbsloven.
Kommunen vil ikke ved lokalplanbestemmelser kunne fravige regler i anden lovgivning om afværgeforanstaltninger, herunder regler om udformning og finansiering ”i eller uden for det af planen omfattede område” er indsat i planlovens §15, stk. 2, nr. 22.”
Det er oplagt, at kommunerne ved planlægning, som den beskrevet ovenfor, faciliterer brug af klimavenlige og sekundære råstoffer, bl.a. lokalt opgravede havnesedimenter. Sejlrenderne og havneanlæggene i de danske erhvervshavne er vigtige lokale og regionale infrastrukturanlæg, der understøtter målopfyldelsen i Planlovens §1.
Danske Havne deltager gerne i en opfølgende dialog vedr. dette forslag.
Med venlig hilsen,
Camilla Rosenhagen