Hørringssvar
Danske Havnes høringssvar vedr. etablering af Havnaturfonden og lov om maritim fysisk planlægning.
Danske Havne kvitterer for muligheden for at afgive bemærkninger til lovforslag om ændring af lov om beskyttelse af havmiljøloven (etablering af Havnaturfonden) og lov om maritim fysisk planlægning.
Danske Havne bifalder den nye Havnaturfond og ambitionerne om en omkostningseffektiv genopretning af havnaturen og ønsket om at opbygge viden om bedre sameksistens mellem VE-udbygning og natur- og miljøhensyn på havet.
Generelle bemærkninger:
Husk erhvervshavne som fundament for havmølleudbygningen
- Havnene er en vigtig del af værdikæden, som udbygger den vedvarende energi på havet. Havnenes infrastruktur skal være tilstrækkelig opgraderet og i god stand for at løse opgaven hurtigt og effektivt. Særligt er tilstrækkeligt dybe og tilstrækkeligt ”lige” sejlrender afgørende for offshore vind industrien, når store vindmølle-elementer skal fragtes fra produktionen på land og ud til opstilling på havet.
- Bæreevne på kajarealer samt tilstrækkeligt dybe havnebassiner er ligeledes afgørende havneinfrastrukturer for vindmølleindustrien. Dette beskrives i anbefalingerne fra Regeringens havnepartnerskab offentliggjort den 30. september 2024. En underrapport fra Danske Havne, udarbejdet af Implement, uddyber også de fremtidige krav til havneinfrastrukturen.
- For Danske Havne er det vigtigt, at der tilvejebringes de bedst mulige forudsætninger for at sikre sameksistens mellem henholdsvis VE-udbygning på havet og miljø- og naturhensyn. Tilsvarende gode forudsætninger for sameksistens bør sikres mellem miljø-og naturhensyn og aktiv drift og modernisering af erhvervshavnene. Havnene skal kunne følge med både nutidens og fremtidens behov.
- Over halvdelen af de danske erhvervshavne er direkte en del af havmølleudbygningen i dag, og der kan blive tale om endnu flere havne i fremtiden, der på forskellig vis bidrager til udbygning, drift og vedligehold.
Opgravet havsediment som del af naturgenopretningen
- Det opgravede sediment fra sejlrendevedligehold, vindparkudbygning mv. skal kunne bruges så miljørigtigt som muligt, også til genopretning af havnaturen, da det som oftest er helt almindelig havbund, der graves op. Havnaturfonden kunne støtte naturrigtige anvendelser af materialet til havs. Det kan fx være i gamle sandsugningshuller, der i dag ligger døde hen, eller som havbundsforbedring på bløde områder, hvor der ønskes ålegræsmarker mv. Der er brug for en øget innovation og udvikling på dette område, og ikke mindst en række pilotprojekter tilpasset danske farvande. Havmiljøfonden kan spille en værdifuld rolle her, så der ikke fremadrettet alene fokuseres på fugleøer, som stadig er gode initiativer for materialegenanvendelse på vand.
- Realiseringen af de enkelte projekter under Fonden skal designes, så de ikke giver anledning til negative økonomiske eller administrative konsekvenser for erhvervshavnene.
- Forslag til projekter støttet/finansieret af Fonden bør sendes til høring hos relevante erhvervshavne, før projekterne kan godkendes. Det vil medvirke til, at de også kan realiseres på bedst mulig vis.
Fondens arbejde fremadrettet.
- Det bør være muligt, at organisationer løbende eller jævnligt kan indsende forslag til fondens fremadrettede prioritering af initiativer. Det vil give det bedste samlede udgangspunkt for fondens forslag til prioriteringer, og den nødvendige åbenhed overfor nye muligheder og ideer.
- Danske Havne er enige i, at det er en god idé med miljødatabaser, der gør det muligt at lagre og udstille store mængder havmiljødata, der i dag går tabt. Så data i højere grad genbruges, bl.a. til hurtigere og mere effektiv sagsbehandling, bl.a. til klap-tilladelser. Det bør undersøges, hvordan
øvrige EU-projekter og projekter støttet af danske offentlige midler også får krav om at bidrage med relevante data til databaserne. - Det kan med fordel tydeliggøres i lovforslaget, at det er muligt, at det politisk prioriteres at tilføre fonden ekstra midler på et senere tidspunkt, hvis initiativet og resultaterne viser sig at være en hurtig og effektiv vej til hurtig marin naturgenopretning.