Hørringssvar
Danske Havnes høringssvar til udkast til forslag til lov om statsligt udpegede energiparker
Danske Havne kvitterer for muligheden for at afgive bemærkninger til forslaget om statsligt udpegede energiparker. Regeringen har sammen med et bredt flertal indgået ”Klimaaftale om mere grøn energi fra sol og vind på land 2023 – Rammevilkår til fremme af VE-udbygningen på land”. Danske Havne bifalder aftalen, og ambitionen om at smidiggøre lovgivningen, så den grønne omstilling kan ske hurtigere, og klimaforandringer imødegås. De nye VE-parker skal bl.a. producere grøn energi til omstillingen af de maritime værdikæder, det være sig forskellige grønne skibsbrændstoffer og en øget elektrificering. I den sammenhæng er det afgørende at tænke hele værdikæden ind i løsningerne.
- Som et helt centralt element i denne høring anbefaler Danske Havne, at de erhvervshavne, som kan/forventes at indgå i VE-brændstofkæderne og i produktion af fx vindmølledele, også kan få særlige udpegninger/vilkår, der giver mulighed for hurtig og smidig sagsbehandling på relevante områder, på linje med energiparkerne. Havnene er i mange tilfælde det fysiske fundament for den grønne omstilling i forhold til fx produktion, installation og opbevaring af havvindelementer, rørføring mv., så derfor skal havnene ses som en del af den samlede VE energikæde.
- Det vil sikre, at erhvervshavnene bedst muligt kan støtte op om de vigtige samfundsaktiviteter, som bl.a. de nye energiparker skal løfte, og herved bidrage til at muliggøre en firedobling af den samlede elproduktion fra solenergi og landvind frem mod 2030.
I den opfølgende lov skal statsligt udpegede energiparker gives særlige vilkår, der bl.a. lemper hensyn til arealbeskyttelse og dermed gør det nemmere og hurtigere at få tilladelser og dispensationer til opstilling af vedvarende energi, herunder i forhold til placering af PtX-anlæg og virksomheder i tilknytning til energiparkerne. Ved at tillade placering af store PtX-fabrikker i det åbne land fraviger man et grundhensyn i dansk planlægning, der går på netop at friholde det åbne land for den type anlæg. Det vil derfor være en fordel så vidt muligt at lægge anlæggene ved eller i tilknytning til eksisterende erhvervsområder, gerne på eller tæt ved en havn, hvor de grønne brændstoffer skal bruges og udskibes fra.
Ud fra en sikkerhedsbetragtning kan der være fordele ved at lægge PtXvirksomhederne i erhvervsområder, hvor der måske i forvejen er de nødvendige miljøgodkendelser samt et aktivt og effektivt beredskab, i det tilfælde, at der sker uheld. Herunder skal der tages hensyn til tilstrækkelige sikkerhedsafstande mm.
Nedenstående mulighed kan også i helt særlige tilfælde være relevant i forbindelse med havneudvidelser: ” Den foreslåede lov vil sikre de respektive ressortministre mulighed for – i sager, der vedrører eller i øvrigt er af betydning for energiparkens realisering – at overtage kommunens beføjelser efter henholdsvis planloven, miljøvurderingsloven, naturbeskyttelsesloven, miljøbeskyttelsesloven og museumsloven. Den relevante ressortminister kan efter anmodning fra kommunalbestyrelsen og i øvrigt i særlige tilfælde beslutte at overtage kommunalbestyrelsens beføjelser.”
Med venlig hilsen,
Camilla Rosenhagen
Danske Havne