Hørringssvar
Danske Havnes høringssvar til ansøgning til Kystdirektoratet om udplantning af ålegræs på 49 forskellige lokaliteter i forbindelse med Det Store Ålegræsinitiativ
Kystdirektoratets j.nr. 24/00998, Generelle bemærkninger, og eksplicit vedr. ID nr. 19, Nakskov, ID 27 Nyborg og ID 32 Randers.
Danske Havne afgiver hermed høringssvar vedr. udplantning af ålegræs på 49 forskellige lokaliteter i forbindelse med Det Store Ålegræsinitiativ.
Danske Havne har ikke været på høringslisten i denne sag, selvom den direkte berører vores medlemmer. Danske Havne ønsker fremadrettet at modtage høringer fra Kystdirektoratet, der har relevans for erhvervshavnenes drift.
I Danske Havne ser vi meget positivt på formålet med Det Store Danske Ålegræsinitiativ, nemlig at etablere store ålegræsbede i de kystnære danske farvande, for at forbedre habitater for fisk og smådyr samt bidrage til, at vandmiljøet igen kan opnå god økologisk tilstand.
Et sådant naturgenopretningsprojekt skal naturligvis placeres på områder, der er egnede til det, og hvor ålegræsset kan få lov til at vokse sig tæt og kraftigt. Det er ikke tilfældet i havnenes sejlrender, som jævnligt skal holdes ved lige, bl.a. ved at fjerne ophobet sediment.
I de foreslåede områder er der flere sejlrender og havneindløb, og de skal naturligvis friholdes fra projektets beplantning. Danske Havne vil foreslå, at sekretariatet i Ålegræsinitiativet skal tage kontakt til de enkelte havne tæt på de foreslåede områder for i fællesskab at fastlægge, hvortil ålegræsset kan stå, uden at konflikte med havnens vedligehold og drift.
Krav om nærliggende havnes godkendelse af placering af nyt ålegræsområde skal indgå som et vilkår i tilladelsen til de enkelte delprojekter.
Helt konkret ses det, at Initiativet foreslår ålegræs plantet ind i Nakskov Havns sejlrende. En erhvervssejlrende er infrastruktur, på linje med veje på land, og skal driftes og vedligeholdes, så skibene uhindret kan komme frem og tilbage i renden.
Det er vigtigt, at sådanne initiativer, som der forhåbentlig kommer mange af, kommer til at foregå i samarbejde med og respekt for relevante interessenter, som fx erhvervshavnene. På den måde, kan havnens ansatte blive medspillere og aktiver i den kommende naturgenopretning af de danske kystvande.
Danske Havne finder det i denne forbindelse positivt, at det i projektbeskrivelsen fremgår, at projektet ikke ønsker at være til ulempe for allerede etablerede anlæg eller for sejlads i området. Det er vigtigt, at dette også sikres i praksis.
Opgravet sediment fra vedligehold af sejlrenderne kan i visse tilfælde nyttiggøres til at udlægge på mudret havbund, så denne bliver bedre egnet til plantning og genetablering af ålegræsbanker. Det kan evt. gøres til en del af projektet/ kommende projekter, der hvor der skal findes nye egnede områder.
Med venlig hilsen,
Camilla Rosenhagen
Danske Havne