Danske Havne: Støtte til beslutning om scrubbere
Vi støtter kommende lovgivning om forbud mod udledning af scrubbervand, men vi ser gerne forbud udbredt til hele Østersøen
Et bredt politisk flertal bestående af SVM-regeringen og SF, LA, DD, EL, RV og Alt indgik i april en aftale om at forbyde udledning af scrubbervand i dansk farvand.
Skibe kan i dag bruge såkaldte åbne scrubbere for at rense den tunge bunkerolie, som de sejler på, for svovl ved at vaske røgen for herefter at udlede scrubbervandet direkte til havet. Det har medvirket til, at der er for høje niveauer af en række tungmetaller og tjærestoffer som bly, cadmium, anthracen og benz(a)pyren i havmiljøet. Det vil, efter en overgangsordning, blive forbudt i dansk territorialfarvand.
Med den politiske beslutning følger lovgivning. Det er på forhånd svært at sige, hvor mange skibe, der lægger til i danske havne, og hvor der vil være behov for at aflevere scrubbervand i en periode. Selv om der vil være et pres på, at skibene bruger renere brændstoffer, vil der være nogle skibe, der skal af med scrubbervand.
Danske Havne anbefaler, at havne formidler kontakt til et firma, som kan komme til havnen med en tankvogn og modtage scrubbervandet. Kontrakt og afregning bør ske direkte mellem skibsoperatør og firma.
Det fungerer fint, de steder de har gjort det, og miljøministeriets departement er indforstået med, at det foregår på denne måde.
Vi har i Danske Havne i en del år været bekymret for brugen af open loop scrubbere i danske farvande og især i danske havneområder. Vi har løbende noteret os, hvordan der blev indført forbud flere og flere steder i landene omkring os. Derfor støtter vi også regeringen og aftalepartiernes beslutning.
Vi ønsker samtidig, at et forbud skal være håndterbart for havnene, og derfor er renere brændstoffer det rigtige valg, så bøvlet med scrubbervand undgås. I den periode, hvor scrubbervand af og til skal modtages på havnen, så kan modellen med videreformidling til affaldsfirma bruges.
Miljømæssigt giver det bedst mening, at forbuddet dækker et stort område, som Østersøen/ Nordsøen.
Vi har også med tilfredshed noteret os, at det på EU niveau nu er besluttet at arbejde for opstrammede regler på scrubberområdet.