Danske Havne glade for statsstøtte til grønne havne-projekter
En række danske havne får 25 millioner kr. til at sætte turbo på nogle af havnenes grønne projekter
”Vi er vældig glade for, at en bred vifte af vores medlemshavne får tilskud til nogle af deres projekter, der er grønne og klima-gavnlige men også hundedyre,” siger direktør Tine Kirk, brancheforeningen Danske Havne, der repræsenterer de danske erhvervshavne. ”Der er 11 havne-projekter, der har søgt, og de 10 modtager støtte. Det er træls for det sidste projekt, men trods det meget flot, at 10 ud af 11 projekter er fundet støtte-egnede,” siger Tine Kirk, der gør opmærksom på, at det er både store og mindre havne fordelt i hele Danmark, der er fremme i de grønne sko.
Med 7,2 millioner kr. er Kolding Havn den suveræne topscorer over modtagere af den 25 millioner kr. store pulje. Havnen er ambitiøs og målrettet og har, i lighed med en række andre havne, en klar grøn strategi om at blive klimaneutral i 2030. Bl.a. har havnen som hovedprioritet i sin grønne strategi, der blev udgivet i januar i år, at udskifte diesel-drevne maskiner til el. ”Fra de største kraner, ladbiler, varebiler og personbiler til de mindste plæneklippere”, som det hedder i strategien. Pengene fra puljestøtten skal Kolding Havn bruge til et etablere intelligent landstrøm. Netop elektrificering er en anbefaling fra Klimapartnerskabet.
Den havn, der har fået afslag, har søgt om støtte til genanvendelse af plastik, helt konkret aflagte fiskeriredskaber, og havnen er uenig i ministeriets afgørelse.
De syv øvrige havne, der får del i puljen, er:
Hanstholm Havn: Intelligent styring af energiforbrug i kølehaller og serviceydelse – 576.800 kr.
Hanstholm Havn: Landstrømsanlæg til forsyning og servicering af industri- og konsumfartøjer – 703.150 kr.
Hanstholm Havn (med Hirtshals og Thyborøn): Kildesorteret affald med genanvendelses formål – 3.221.872 kr.
Grenaa Havn: Stærk grøn omstilling – løftestang for udvikling – 3.849.110 kr.
Esbjerg Havn: Landstrøm, bedre affaldshåndtering og cirkulær økonomi på Esbjerg Havn – 1.325.000 kr.
Hvide Sande Havn: Operation & Maintenance Center for offshore vind operationer i Hvide Sande Havn – 5.125.000 kr.
Randers Havn: Etablering af energibesparende belysning på Randers Havn – 1.000.000 kr.
Guldborgsund Kommune: Opgradering af anløbsbro i Gedser Fiskerihavn – 725.000 kr.
Næstved Havn: Støtte til mobilt transportbånd – 1.024.068 kr.
Brancheorganisationen Danske Havne udgav i foråret rapporten ”Grønne erhvervshavne 2020”, hvor der findes et overblik over havnenes grønne vision, målsætninger og hvor langt, man er nået med hvad. Rapporten findes her: https://danskehavne.dk/blog/groenne-erhvervshavne-2020/